Çoçuk Gelişimi Bölümü

04.05.2023
A+
A-
Çoçuk Gelişimi Bölümü

Çoçuk Gelişimi Atama Puanları

Sağlık bakanlığı tarafından düzenli olarak Çoçuk gelişimi programı için atama yapılmakta. Hastaneler arasında atama için taban puanlar değişiklik gösterse de çoçuk gelişimi bölümü için ortalama taban puanları yakın derecede seyrediyor. 2020 yılı mayıs ayı için yapılan atamalarda taban puanlar 79,23529 ile 82,04957 arasında değişkenlik gösteriyor.

Çoçuk gelişimi bölümü için atama bekleyen adayların da bu taban puanları dikkate alarak kendilerini hazırlamaları, hedeflerini belirlemeleri, işlerini bir hayli kolaylaştıracak. Çoçuk gelişimi lisans atamaları, 2020 mayıs ayında 20 kişi ile gerçekleşmiş olup en düşük taban puanı T.C. Sağlık Bakanlığı Harakani Devlet Hastanesi 79,23529 puan ile göstermiştir.

Aynı zamanda mayıs 2020 yılında yapılan KPSS çoçuk gelişimi atamalarında en yüksek puan ile atama, 82,04957 puan ile yapılmış ve Ordu Üniversitesi Eğitim Ve Araştırma Hastanesi oldu. Atama puanları her seferinde değişiklik gösterse de en güncel halini takip etmek, özellikle kendilerine bir hedef belirlemek isteyen Çoçuk gelişimi alanında atama bekleyen adaylar için oldukça önemli.

Çoçuk gelişimi atama puanları, çoçuk gelişimi bölümünün KPSS sonucu atama puanları olduğunu bir kez daha hatırlatmakta yarar var. Öğrenci adaylarının bakmaları gereken taban ve tavan puanlar, üniversitelerin kabul puanları olmalıdır. Yani bu puanlar ÖSYM ile bölüme yerleşecek öğrenci adaylarının değil, halihazırda bölümü tamamlayıp yerleşmeyi bekleyen öğrenciler içindir.


İstanbul Üniversitesi Açıköğretim Çoçuk Gelişimi Bölümü

İstanbul üniversitesinin Açık ve Uzaktan eğitim fakültesinde yer alan çoçuk gelişim bölümü, bu bölümü okumak isteyen öğrenciler için de bir tercih olarak karşımıza çıkıyor. Özellikle İstanbul üniversitesinin eğitim kalitesi ile açıköğretim okumanın verdiği kolaylığı birleştirerek bu bölümden mezun olmanız mümkün.

İstanbul üniversitesi açıköğretim çoçuk gelişimi bölümü, 2020 yılında 244,93 taban puanıyla öğrenci kabul etti. Bununla birlikte çoçuk gelişimi bölümü için tavan puan ise 483,93 puan. İstanbul Üniversitesi açık ve uzaktan eğitim fakültesinde çoçuk gelişimi bölümü okumak isteyen öğrenci adaylarının, bu taban ve tavan puanları çerçevesinde hedef belirlemeleri gerekiyor.

İstanbul üniversitesi açıköğretim çoçuk gelişimi bölümü için bu yıl 1400 öğrencilik kontenjan açtı. 4 yıllık çoçuk gelişimi bölümü okumak isteyen aday öğrencilerden taban puanı yeterli olan 1400 öğrenci, bölümlerine yerleşti. Bir sonraki yerleşimlerde de aynı puanlar eşiğinde öğrenci kayıtları alınması bekleniyor.

Çok sayıda açık ve uzaktan eğitim bölümüne ev sahipliği yapan İstanbul üniversitesinde yer alan taban puanlarda en yüksek puanların çoçuk gelişimi bölümü için ayrıldığını rahatlıkla görebilirsiniz. Bu bölüm, özellikle 2020 yılında en çok tercih edilen bölümlerden biri oldu.

Bu da hem öğrenciler için ek kontenjanlar açılmasına ön ayak olurken mezuniyet sonrasında iş bulma, atama bekleme konusunda zorluklar da yaşanabileceği anlamına geliyor. Öğrenci adaylarının tüm bu noktaları birleştirerek bir harita çizmesi önemli.


Çoçuk Gelişimi Bölümü Nedir

Çoçuk gelişimi bölümü, çoçuklarımızın ihtiyaçlarını anlamak, özel durumları bulunan çoçukların gelişimine yardımcı olabilecek kişilere eğitim vermek, çoçuklarımızı bilinçli kişilerin eğitimine bırakmamızı amaçlayan eğitim programıdır.

Çoçuk gelişimi, hem 2 yıllık önlisans, hem de 4 yıllık lisans bölümüne verilen bölüm ismidir. Çoçuk gelişimi bölümünde çoçukların zihinsel süreçleri, sosyal faaliyetleri, duygusal durumlarının desteklenmesi amacıyla eğitim verilir. Çoçukları anlayan, anlayışlı, çoçukları seven ve yetiştirmeyi öğrenen ,bu bölümün eğitimini almış her birey çoçuk gelişim alanında kurumlarda, bakım evlerinde, yurtlarda, anaokullarında çalışabilirler.

Çoçuk gelişimi mezunlarımız eğer devlette çalışmak isterlerse pedagoji formasyonu alarak Milli Eğitim Bakanlığı ile okul öncesi öğretmenliği yapabilirler, kız meslek liselerinde eğitmen olarak da görev alabilirler.

Çoçuk gelişimi çok alanlı çalışma alanına sahip, önü açık bir meslektir. Eğer işini iyi yapan ve çoçukları seven, onları anlayışla karşılayan, tahammülü ve hoşgörüsü geniş olan, geniş düşünen biriyseniz aslında bu bölüm tam da size göredir. Çoçuklar ile gerektiğinde onlar gibi olup, onlar gibi düşünüp, empati yapıp düşüncelerini anlamanız gerekecektir. Eğer bunu başarabilirseniz iyi bir çoçuk gelişimci olabilirsiniz demektir.

Çoçuk gelişimi bölümünü isteyen aday öğrencilerin, bu bölümü seçmeden önce kendilerini dürüst olmaları gereken bir teste sokmaları gerekir. Bu test ile birlikte kendilerine, gerçekten çoçukları anlayabilecek, zor durumlarda dayanabilecek, sabır gösterebilecek yetiye sahip olup olmadıklarını sormalılar. Çoçuklar her ne kadar anlayışlı olsalar da zaman zaman zor durumlar yaşamış, travmalar geçirmiş çoçuklar ile de karşılaşmanız mümkün

Tüm bu durumlarla başa çıkabilecek, tam donanımlı biri olmak istiyorsanız çoçuk gelişimi bölümü, sizin için tam anlamıyla var doğru bölümdür. Özellikle geleceğe iyi ve sağlıklı çoçuklar getirmek için dokunacağınız çoçuklar, ileride birer imzanız olarak yer alacak ve sizi temsil edecektir.


Auzef Çoçuk Gelişimi Bölümü

AUZEF yani Açık ve Uzaktan Eğitim Fakültesi bölümlerinden biri olan çoçuk gelişimi bölümü, açıköğretim programında sunulan bölümler arasında geliyor. Çoçuk gelişimi bölümünün açıköğretim olarak açılması birçok kişi tarafından, yetersiz bir eğitim verileceği endişesi ile eleştirilirken bir diğer kesim tarafından bu bölüme rağbetin artması, ek kontenjanların kolayca açılması adına olumlu olarak değerlendiriliyor.

Çoçuk gelişimi bölümü, kısaca çoçukların zihinsel, fiziksel ve buna benzer pek çok konuda temel yaşam yetilerini geliştirecek, bir nevi çoçukların yaşamlarına başlangıç çizgisi ekleyecek bölümdür. Bu bölümün bu kadar hassas bir iş yapması da yetiştirilecek öğrencilerin tam donanımlı olmasını, iyi bir eğitim almasını ve çoçuk psikolojisini, birebir yetiştirilme ile öğrenmesini gerektiriyor.

Açık ve uzaktan eğitim fakültesi bölümleri içerisinde kontenjanı açılan çoçuk gelişimi bölümü de bu nedenle büyük bir ses getirdi. Özellikle yeni neslin, yani küçük çoçukların doğru kişiler tarafından eğitilebilmesi için, gerçek ve kaliteli bir eğitim şart. Uzaktan eğitim, bu döneme kadar bizlerin çok sık duymadığı, yüz yüze eğitimin yerini tutamayacağı gerekçesi ile uzak durduğu bir alandı.

Bu dönem ile birlikte uzaktan eğitimle fazlasıyla haşır neşir olarak uzaktan eğitimin olumlu ve olumsuz yanlarını birebir görmüş olduk. Açıköğretim fakültelerinde verilen eğitimin kalitesi bu güne kadar hep konuşulur ve eleştirilirdi. Bir de çoçukların psikolojik sağlığını ve geleceğini bu denli ilgilendiren çoçuk gelişimi bölümünün açıköğretim fakültesinde yer alması soru işaretlerini de beraberinde getirdi.

Çoçuk gelişimi bölümü, açık ve uzaktan eğitim fakültesi ile verilebiliyor. Bu sayede öğrenciler uzaktan eğitim ile derslere katılabiliyor, bölüm sınavlarını başarılı tamamlamaları halinde mezun olabiliyor. Her ne kadar işin bölümden mezun olmak ile biteceği düşünülse de ortada KPSS gibi bir sınavın olduğunu göz ardı etmemek gerekir.

Çoçuk Gelişimi Bölümü KPSS

KPSS sınavında, çoçuk gelişimi bölümü mezunlarının atanması için çok sınırlı bir kontenjan açılıyor. Bunun sonucunda ise iyi puanlara gelebilen adaylar seçiliyor. Bu da, kalitesiz bir eğitim söz konusu olması durumunda adayların başarısız olmasına, dolayısıyla zaten seçilememesine ön ayak oluyor. Uzaktan eğitim ile ilgili endişeleri de bir nebze ortadan kaldırıyor.

Aöf Çoçuk Gelişimi Bölümü

Çoçuk gelişimi okumanın açık öğretim ile olup olamayacağı konusu bayağı tartışmaya açık bir konudur aslında. Tıpkı Psikoloji bölümünün açık öğretime konulduktan sonra karşılaşılan tepki ile beraber yeniden bu işten vazgeçilmesi gibi. Bazı taraflar açık öğretimden çoçuk gelişimi okunmaz derken bazı taraflar da bunun tam zıttını ifade ederek açık öğretimden de çoçuk gelişiminin okunabileceğini ortaya koyuyor. Bu işte uzman kişilerin birçoğu ise açık öğretimden bunun yapılamayacağını söylüyor.

Açıköğretimde 80 binden fazla çocuk gelişimi okuyan öğrenci var iken bu sayı örgün eğitimde 7 bin bile olmaması tepki çekiyor. Açık öğretimden okumanın olumsuz yanlarına bakacak olursak,bir mesleği yapabilmek için çokça pratik, staj yapıp hem o mesleği yapıp yapamayacağımızı daha iyi anlar , hem de pratikle kendimize tecrübe katmış oluruz.Açık öğretimden bu bölümü okuyorsak bu staj veya derslere yüzyüze girmek, çocuklarla etkileşime girmek mümkün olmuyor ve bu da mesleki açıdan yetersiz çoçuk gelişimcilerin yetişmesine sebep oluyor.

Çok fazla ve belki de boş bir fazlalık olarak çoçuk gelişimci ortaya çıkıyor ve bu da gerçekten işini yapan, örgün eğitimden okuyup kendine birçok tecrübe katan insanların emeklerine haksızlık payı veriyor. Kendini çokça geliştirmiş ve kendisine yeni tecrübeler katmış, birçok yerde çalışmış, çoçuklarla iletişime geçmiş , onları ve kendisini her gün çok daha fazla üstüne ekleyerek yol katetmiş insanlar ile açık öğretimden mezun olup onlarla aynı sınava girip belki de onlardan 1 tane soru fazla yapıp biraz fazla puan çekip o emek harcayan insanın önüne geçip onu eleyip öncelik kazanarak yerleşebiliyor kurumlara .

Aslında çabaya ve tecrübeye bakacak olursak (ki bu çoçuk gelişimi bölümü için fazlası ile önemlidir ) , daha çok tecrübeli olan kendisini geliştirmiş olan ve çoçuklarla iletişimi çok güçlü olan insanın atanmasının önce olması gerekirken, açık öğretimden bu bölümü bitirmiş, evinden derslerini dinleyip çaba sarf etmemiş birinin daha önce atanması sıkıntılı ve biraz da adilsiz olabiliyor bazı insanlara göre. Özellikle böyle düşünen kişiler, çabalamış, yorulmuş, emek harcamış ve öğrenciyle etkileşime girip bir şeyler başarmış , okulundan başarıyla mezun olmuş , mesleğini eline almış ve sonra bir bakmış ki aslında oturduğu yerden biraz ders yapıp okula bile gitmeden meslektaşı haline gelen insanları görmüş. Ve bu kişi bu yüzden açık öğretimi bir nevi haksızlık olarak görüp buna tepki gösterebiliyor.

Bir yandan da çoçuk gelişiminde açık öğretimin olmasını savunan insanlar var. Biraz da bu insanların düşünce tarzlarından bahsetmek istiyorum çünkü iki tarafın da düşüncelerini görüp buna göre karar verip tercih yapmak her zaman için daha iyi ve daha doğru olur. Çoçuk gelişimi bölümünün açık öğretimden de yapılmasını isteyenler, aslında bu bölümü istemiş ve başka bölüme gitmek zorunda kalmış belki de istemediği bölümü bitirmiş ve bu hayali içinde kalmış kişilerden de oluşuyor olabilir. Veya bu kişilerin yaşı geçmiş, üniversiteye giderken bırakabileceği bir yeri olmayan çocukları olmuş olabilir.

Çoçuk gelişimi bölümü

Aslında önemli olan şey bu bölümü gerçekten istemek, bu mesleğe uygun olmak ve bu mesleğe uygun olup olmadığını oturarak değil, çabalayarak yapabilmek.

Açık öğretim fakültesinde kontenjan açan çoçuk gelişimi bölümü ile ilgili detaylar bu şekilde. Taban ve tavan puanları göz önünde bulundurarak bu bölüm için doğru aday olup olmadığınızı anlayabilir, kendinize doğru ve başarılı hedefler seçebilirsiniz. Böylece, özellikle bu bölümü uzun bir süredir isteyenler için, doğru çalışma şekilleri ve hedeflemeler sağlanabilir.

Çoçuk gelişimi bölümü, diğer bölümler arasındaki en hassas bölüm denebilir. Bu nedenle bu bölüme atanacak öğrencilerin de özenle seçilmesi hedefleniyor. Bu noktada açık öğretim dahi olsa, doğru ve yeterli eğitimi almış, almaya uygun öğrenciler seçiliyor. Bu sayede, açık öğretim ve çoçuk gelişimi bölümünün bir araya gelmesinden duyulan endişe en aza indirildi.

Doğru bölüm seçimi, hem sizin ileride mutlu ve başarılı bir gelecek biriktirmenize yardımcı olacak hem de elinizin değdiği, imzanızı bıraktığınız çoçuklar için doğru bir eğitim imkanı verecek. Çoçuk gelişimi bölümü için kendinizi hazırlamanız, tüm koşulları göz önünde bulundurmanız bu nedenle önemlidir.

Her ne kadar güncel puan ve konuları ele alsak da unutulmamalıdır ki her yıl değişkenlik gösterebilecek konulardan bahsetmekteyiz. Bu nedenle kendinizi en iyiye, en yükseğe hazırlamanızda yarar var.

You cannot copy content of this page