Katip Çelebi Kimdir? Katip Çelebi hayatı ve Eserleri

28.02.2022
Okuma Süresi: 3 dakika
A+
A-
Katip Çelebi Kimdir? Katip Çelebi hayatı ve Eserleri

Kâtip Çelebi ya da Hacı Halife; tarih, coğrafya, bibliyografya ve biyografya ile ilgili çalışmalar yapmış Türk-Osmanlı bilim insanı ve aydını.

Katip Çelebi 1609 doğumludur. İstanbul’da dünyaya gelmiştir. Babasının adı Abdullah’tır.

Katip Çelebi’nin babası Osmanlı imparatorluğunda bir devlet adamıydı. Aynı zamanda bir askerdir. Ordu katipliğinde yer almaktaydı bundan dolayı da kendisine Katip Çelebi denilmiştir. Henüz 6 yaşında iken ilk eğitim hayatına başlamıştır.

Babası tarafından İslam alimlerinin yanına gönderilmiş ve burada Kur’an-ı Kerim’i etkili bir şekilde okumayı öğrenmiştir. Aynı zamanda İslam hakkında bütün bilgileri yine bu İslam alimlerinin yanında öğrenmiştir.

Katip Çelebi dini eğitim aldığı bu dönemde Kur’an-ı Kerim’in yarısını ezberlemiştir. 1924 yılında da babası ile birlikte ordunun defterlerini tutan bir alayda memur olarak çalışmaya başladı. Bu dönemde da Abaza Mehmet Paşa isyanına da yakından tanıklık etti.

Katip Çelebi Hacı Alife olarak da bilinen bir Türk bilim insanıdır. Aynı zamanda bir aydındır. Coğrafya alanında ve tarih alanında yapmış olduğu çalışmalar ile adından söz ettirmiştir.

Katip Çelebi Osmanlı döneminde ki en iyi bilim adamlarından biri olarak kabul edilmektedir. Sadece tarih ve coğrafya değil aynı zamanda biyografya ve bibliyografa alanında da pek çok çalışması bulunan bir bilim adamıdır.

Katip Çelebi dünya bilim edebiyatında da önemli katkıları olmuş olan bir Türk bilim insanıdır.

Katip Çelebi Coğrafyaya Katkıları

Katip Çelebi’nin Coğrafya bilimine en büyük katkısı yazmış olduğu cihannuma adlı eserdir. Bu eserde İlk İslam dönemine ait olan İslam coğrafyası ile ilgili araştırmalar yapmıştır. Aynı zamanda Mercador Atlas’ı da Türkçe diline çevirmiştir. Yazmış olduğu Cihannuma adlı eserde dünyanın yuvarlak olduğu gerçeği de ortaya koyulmuştur.

Katip Çelebi Eserleri

– Kanunname
– Tütün riisalesi
– Recmü’l Racim
– Beyzavi Tefsiri Şerhi
– Mudammediye Şerhi
– Cihannuma
– Türkçe Fezleke
– Takvimu’t Teravih
– Tuhfet El Kibar
– Revnaku’s Saltana



You cannot copy content of this page