Seyir Füzesi nedir? seyir füzesi ve balistik füze farkı

Seyir füzesi kaldırıcı kuvvet olarak kanatçıklarının yardımıyla havanın dinamik yapısından, sürüklenmeyi dengelemek için de çekiş kuvvetlerinden bunun içinde jet motorundan faydalanan güdümlü bir füze sistemidir.
Bu füzeler genellikle yüksek öneme sahip düşman gemi, komuta merkezi, sığınak, köprü ve barajlarına karşı kullanılmak üzere üretilmiştir. Gümünüz füzeleri sahip oldukları gelişmiş seyrüsefer sistemleri sayesinde yüksek vuruş yüzdeleri yakalamaktadır.
Özellikle 2001 yılınd ABD deniz güçleri tarafından kullanılan BGM-109 Tomahawk modeli ordunun en başarılı ve kullanılan silahlarından birisi olmuştur. Gemi ve denizaltılardan atılan füze uzun menzillerden kara hedeflerine karşı klasik patlayıcı başlıkları ile yüksek vuruş yüzdesi yakalamıştır. Tanesi 600,000 Amerikan dolarına mal olmaktadır. Bu füzenin havadan fırlatılan bir modeli olan AGM-86 ABD hava kuvvetleri tarafından kullanılmaktadır. Bu füze . B-52 Stratofortress bombardıman uçağından fırlatılmaktadır. Hem Tomahawk hem de AGM-86 füzeleri Çöl Fırtınası Harekatı süresinde yoğun biçimde kullanılmıştır. İngiliz Kraliyet Ordusu Deniz Kuvvetlerine bağlı nükleer denizaltılar yine Amerikan yapımı bu füzelerden kullanmaktadır. Kraliyet Donanması 1999 yılında Kosova Savaşı sırasında bu füzelerden fırlatmıştır.
Balistik Füze – BF:
Balistik füzeler isimlerini izlediği yoldan alırlar. Yani fırlatıldıktan sonra balistik bir yörüngede hareket ettikleri için bu isimle anılmaktadırlar. Bu silahların amacı sahibini riske atmadan taşıdıkları savaş başlığını hedeflenen bir noktaya ulaştırmaktır. Bu savaş başlığı konvansiyonel olarak isimlendirilen klasik bir patlayıcı olabileceği gibi nükleer, kimyasal, biyolojik vs. savaş başlıkları da olabilmektedir. Füzelerin taşıma kapasitesi değişkenlik gösterebilir. Yalnızca tek bir savaş başlığı taşıyabilen füzelerin yanında birden fazla savaş başlığı taşıma kapasitesine sahip balistik füzelerde bulunmaktadır.
Balistik füzeler menzillerine göre ayrılmaktadır. Bunlar:
- Taktik Balistik Füze (TBM) (150-300 km menzilli)
- Kısa Menzilli Balistik Füze (SRBM) (300-1000 km menzilli)
- Orta Menzilli Balistik Füze (MRBM) (1000-3500 km menzilli)
- Uzun Menzilli Balistik Füze (LRBM) (3500-5500 km menzilli)
- Kıtalararası Balistik Füze (ICBM)’dir. (5500 km ve daha fazla menzilli)
Bunların dışında balistik füze atma kabiliyetine sahip denizaltılarda kullanılan ve SLBM olarak kısaltılan bir balistik füze türü daha bulunmaktadır. Menzili ve taşıdığı savaş başlığı/başlıkları değişebilmekle beraber denizaltından atılmasının dışında genel olarak yukarıda saymış olduğumuz balistik füze türlerinden pek bir farkı bulunmamaktadır.
Balistik füzeler genelde durdurulması en zor silahlardan biri olarak kabul edilir. Bunun sebebi çok yüksek irtifalara kadar yükselip daha sonra yerçekiminin etkisiyle çok büyük süratlerle dalışa geçmelerinden kaynaklıdır. Bunun yanında tespit edilmeleri de oldukça güçtür. Kısaca tespit edilmelerinin zor ve zahmetli olması ve tespit edilse bile muazzam seviyelere yükselen hızlarından ötürü karşılık verilmesinin çok zor olmasından ötürü balistik füzeler ülkelerin karşılaşmak isteyecekleri son tehditlerden biri durumunda yer almaktadır. Yüksek irtifa hava savunma sistemleri tarafından imha edilebilirler. Diğer hava savunma sistemlerinin balistik füzelere karşı reaksiyon göstermesi fazla olası bir durum değildir. BORA füzesi veya SCUD füzesi örnek olarak verilebilir.
