Eyüp Sultan kimdir? Eyüp Sultan Mucizeleri? Eyüp Sultan kısaca hayatı?

06.01.2023
A+
A-
Eyüp Sultan kimdir? Eyüp Sultan Mucizeleri? Eyüp Sultan kısaca hayatı?

Eyüp Sultan olarak da bilinen Eyyüb el Ensari, Hazrec kabilesinin Neccâroğulları kolundandır. Hicretten iki yıl kadar önce hanımı Ümmü Eyyûb ile birlikte Müslüman oldu ve ensardan İslamiyet’i ilk kabul edenler arasında yer aldı. 622’de Nübüvvetin 13. yılında yapılan İkinci Akabe Biatı’nda bulundu.

Eyüp Sultan kimdir? Eyüp Sultan Mucizeleri? Eyüp Sultan kısaca hayatı?

Eyüp Sultan olarak anılan Sahabe’den biridir. İslam peygamberi Hz. Muhammed’i Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir.

Eyüp Sultan, Ebu Eyyûb el-Ensarî, esas adı; Halid Bin Zeyd’dir. Medine’de doğmuştur.

İslam peygamberi Hz. Muhammed‘i Mekke’den Medine’ye 622 yılında göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabidir. Eyüp Sultan, İslâm ordularında yer aldı ve birçok savaşta yer aldı.

Hz. Ali‘nin hilâfeti döneminde onunla birlikte Hâricilere karşı savaşmıştır. Hz. Ali’nin Medine’deki kaymakamı Eyüp Sultan’ın Halid ve Muhammed adlı iki oğlu, Umre adında bir kızı vardı.

Eyüp Sultan kimdir? Eyüp Sultan Mucizeleri? Eyüp Sultan kısaca hayatı? Eyüp Sultan Türbesi, İstanbul’un Eyüpsultan ilçesinde Eyüp Sultan Camii’nin dış avlusunda bulunan ve Ebu Eyyûb el-Ensarî’nin kabrini barındıran türbe (1458). Tarihsel süreç içerisinde birçok bakım ve onarımdan geçerek günümüzdeki haline ulaşmıştı.

Eyüp Sultan, 77 yaşında, 669 yılında yapılan İstanbul kuşatması sırasında bir hastalıktan ölmüştür. Vasiyeti üzerine İstanbul surlarının dibine gömüldüğüne dair bir rivayet vardır. Anlatıya göre daha sonra 1453 yılında Fatih Sultan Mehmed‘in İstanbul’u fethi sırasında; Akşemseddin manevi keşif yoluyla mezarını bulur. Şu anda onun adına bir türbe, kendi adı ile anılan Eyüp semtinde ve kendi adı verilen Eyüp Sultan Camii‘si de bulunmaktadır.

Ziyaret etmek için belirli gün ve saati bulunmayan Eyüp Sultan’ı isteyen istediği zaman ziyaret edebilir. Ancak, Cuma günleri, kadir ve arife gün ve geceleri ziyaretçiler artar.

İslam peygamberi Hz. Muhammed’i Mekke’den Medine’ye göç ettiği zaman evinde ilk misafir eden sahabi olan Eyüp Sultan‘a Müslüman aleminin ilgisi oldukça büyük. Bu misafirlik süresi yedi ay olarak biliniyor. Bu sebeple kendisine bu olaydan sonra Mihmandar-ı Nebevî veya Mihmandar-ı Resul de dendiği söyleniyor.

Hicret sırasında Hz. Peygamber‘i Medine’de evine misafir eden ve Türkiye’de “Eyüp Sultan” unvanıyla anılan sahâbî. Hazrec kabilesinin Neccâroğulları kolundandır. Hicretten iki yıl kadar önce hanımı Ümmü Eyyûb ile birlikte müslüman oldu ve ensardan İslâmiyet’i ilk kabul edenler arasında yer aldı.

You cannot copy content of this page