İnga ne demek İbranice? İnga nedir? ınga diye ağlayan bebek?

07.05.2023
A+
A-
İnga ne demek İbranice? İnga nedir? ınga diye ağlayan bebek?

İnga ne demek İbranice? İnga nedir? ınga diye ağlayan bebek?

“Ibranice” İbranice dilini ifade ederken “Inga” kelimesinin İbranice’de herhangi bir anlamı yoktur. Muhtemelen bir yanlış anlama veya hata söz konusu olabilir.

Bebekler ağlarken inga diye ses çıkarır. İbranice karşılığı bilinmemektedir. İbranice (עִבְרִית‎, Bu ses hakkındaİvrit (yardım·bilgi), IPA: [ivˈʁit] ya da [ʕivˈɾit]), ya da yaygın olmayan ismiyle İbranca[2], Afroasyatik diller ailesinin Kuzeybatı Semitik dilleri koluna bağlı bir Semitik dildir. Geçmişte İbraniler ve İsrailoğulları tarafından konuşulmuş İbranice, günümüzde Yahudilerin millî dilidir. Ayrıca İbranice, İsrail’in resmî dilidir ve yeryüzünde yaklaşık 15.000.000 konuşanı vardır.

İnga Hindistan ve Güney Amerikanın sıcak bölgelerinde yetişen bir ağaç olur. Bakınız ıngaa! Bu söz, Ermenice, düştüm! demektir.

Pediatri Uzmanıları, bebeklerin ağlama türlerini ve ne anlatmak istediklerini şöyle sıraladı:

-Acı çektiğinde; keskin bir feryat, nefes almadan devam eden kısa periyod bir çığlık, içe doğru çekilerek ağlama.

-Acıktığında; düşen ve yükselen ses tonuyla kısa ağlama. Bebekler parmaklarını emer, yanaklarına vurur, annesi tarafından kucağa alınıncaya kadar bu ağlamasını kesmez.

 -Yorulduğunda; uykusu geldiği zaman yumuşak şekilde, tıpkı şarkı söyler gibi ritmik bir şekilde ağlar.

-Sıkıldığında; yankı yapan bir ses tonu. Bu durumda ağlamasını kucağa alınıncaya kadar kesmez.

 -Rahatsız olduğunda; huysuz ve aksi bir ses tonu. Bu ağlama türünde bebeğin altını ıslattığı, üşüdüğü, terlediği mesajları alınabilir.”

Bebeğin ağlama sesine kimse kayıtsız kalamaz. Bu yüksek desibel yetişkinlerin onu korumasını ve ihtiyaçlarını gidermesini, hatta bazı durumlarda hayatta kalmasını sağlar.

  1. “Neh” “Açım”

Bu ses emme refleksinden kaynaklanıyor. Emme refleksinde dil, damak tavanına dayanır. Yenidoğanın emme refleksi ağlama ile karışınca ortaya “neh” sesi çıkıyor. Ritmik ama güçlü bir ağlamadır. Bebeğinizi hemen besleyin.

  1. “Auh” “Uykum var”

Bebek yorgun olduğunda esneme refleksiyle birleşen ağlamada özellikle ilk “Auh” sesi uzun oluyor. Bu tür ağlamayı duyduğunuzda bebeğinizin uyumasını sağlayın. Bebeklerin yorgunlukları arttıkça uykuya dalmaları zorlaşır.

  1. “Heh” “Rahatsızım”

“Heh” ağlaması “karnım aç” ağlamasından farklıdır. Çünkü ağlamanın başlangıcında “n” değil “h” sesi güçlüdür. Bebeğiniz “heh” nidasıyla başlayarak ağladığında bir şekilde kendisini rahatsız hissetmektedir. Üşümüştür, terlemiştir, kaşınıyordur, altı ıslaktır, kıyafeti onu sıkıştırmıştır, durduğu pozisyon ona rahatsızlık vermektedir vb.

4: “Eair” “Bağırsaklarımda gaz sancısı var”

Bebeklerin alt karın bölgelerinde gaz olduğunda genellikle bacaklarını göğüslerine doğru çeker ya da bacaklarını aşağıya doğru iter. Ağlaması yırtınırcasınadır. Bebeğin sadece yüzü değil, bedeni de rahatsızlığını yansıtır. Bebeğin karnına yavaş dairesel hareketlerle masaj yapmak onu rahatlatır. Gazını çıkarmasına yardımcı olur. Bir avucumuzu karnına hafif bastırarak onu sırtından ovmak da rahatlatıcıdır.

5: “Eh” “Gazım var”

Bebeğiniz beslenmeden hemen sonra üst karın bölgesindeki gazının çıkarılmasına ihtiyaç duyuyorsa, “eh” nidasıyla başlayan ağlaması kesik kesik ve tekrarlardan oluşur. “Eh, eh, ehhh.” Bebeğinizin gazını çıkarmak için, onu göğsünüze dayayın, başını omzunuzun üstüne koyun ve hafifçe sırtına vurun.

You cannot copy content of this page