Müjde Ar Kocası Kimdir ? Ercan Karakaş kimdir ? Müjde Ar Kimdir ?

17.02.2022
Okuma Süresi: 7 dakika
A+
A-
Müjde Ar Kocası Kimdir ? Ercan Karakaş kimdir ? Müjde Ar Kimdir ?

Müjde Ar Kim ?

Gerçek adı Kamile Suat Ebrem olan Müjde Ar, 1954 yılında İstanbul’da doğdu. Ünlü şarkı sözü yazarı Aysel Gürel ile Tercüman Gazetesi muhabirlerinden Vedat Akın’nın kızıdır. Anne babası çok küçük yaşta 3 yaşındayken ayrıldığı için dedesinin yanında büyüdü. Kardeşi Mehtap Ar da daha sonra şarkıcı olarak tanındı. Ünlü oyuncu, gençliğinde bir süre tiyatro oyunculuğu ve mankenlik yaptıktan sonra 1974 yılında ilk kez “Aşk-ı Memnu” adlı dizi ile televizyon dünyasına girdi.

1975 yılında “Babacan” adlı film ile sinemaya geçti. Daha sonraları özellikle kadın sorunlarını işleyen filmler ile tanındı. Ardından 1976 yılında Kemal Sunal, Şener Şen, Adile Naşit, Ayşen Gruda gibi isimlerin yer aldığı “Tosun Paşa” adlı filmde “Leyla” karakteriyle rol aldı. Hemen ardından 1978 yılında “Kibar Feyzo” ve 1979 yılında “Lanet” gibi filmlerde yer aldı.

80li yılların Türk Sineması’nın önemli isimlerimden olan Müjde Ar, 1984’de “Fahriye Abla”, 1985’de “Adı Vasfiye”, 1986’da “Ah Belinda” ve 1989 yılında “Arabesk” adlı filmlerle öne çıktı.

İlk evliliğini 1973 yılında sinema yönetmeni Samim Değer ile yapan ünlü oyuncu, bir yılın sonunda boşandılar. Daha sonra Ertem Eğilmez ile bir süre birlikte yaşadı. Ertem Eğilmez’in ölümünden sonra büyük bir boşluk içine girdi. Bir yıl kadar süre sonra Attila Özdemiroğlu ile birlikte yaşamaya başladı. Ancak bu ilişki de 1995 yılında son buldu. En son CHP’li Ercan Karakaş ile bir birliktelik yaşadı.

Uzun süre ara verdiği oyunculuk yaşamına 1997 yılında başrollerinde Savaş Dinçel, Okan Bayülgen, Mustafa Uğurlu’nun bulunduğu yönetmenliğini Mustafa Altıoklar’ın yaptığı “Ağır Roman” ile devam etti. Ardından 2000 yılında “Dar Alanda Kısa Paslaşmalar” filminde Aynur karakterini canlandırdı. Bu filmi 2001 yılında yönetmenliğini Sinan Çetin’nin yaptığı, başrollerinde Kadir İnanır ve Pelin Batu’nun bulunduğu “Komser Şekspir” izledi. 2005 yılında ise Nurgül Yeşilçay ile birlikte “Eğreti Gelin” adlı filmde rol aldı. Müjde Ar, NTV’de yayınlanmakta olan “Haydi Gel Bizimle Ol” adlı programda da Pınar Kür, Aysun Kayacı ve Çiğdem Anad ile birlikte bir program sundu.

Ercan Karakaş kimdir ?

Makine yüksek mühendisi, siyaset ve devlet adamı, milletvekili, bakan, kültür adamı, yazar. 1945 yılında Çanakkale’de doğdu. İlk ve ortaöğrenimini Çanakkale’de yaptı. İstanbul’da başladığı yükseköğrenimini Almanya’da Makine Yüksek Mühendisi olarak tamamladı. Bir süre Duisburg Üniversitesi’nde Sosyal Bilimler Bölümü’ne devam etti. Almanya’da bulunduğu yıllarda Türk işçi ve ailelerine sosyal danışmanlık yaptı. Almanya Sosyal Demokrat Partisi’nde (SPD) on yıl boyunca çeşitli kademelerde çalıştı. Avrupa’daki sosyal demokrat yurttaşlarımızın kurduğu Avrupa Sosyal Demokrat Halk Dernekleri Federasyonu’nda (HDF) dört dönem genel başkanlık görevinde bulundu.

Türkiye’ye döndükten iki yıl sonra, 1985’te SODEP-HP birleşmesi sırasında İstanbul’da SHP’ye katıldı. SHP İstanbul İl Sekreterliği görevini sürdürürken İstanbul İl Başkanlığı görevine seçildi. Üç dönem bu görevi sürdürdü. Daha sonra SHP’de Parti Meclisi, Merkez Yürütme Kurulu üyeliği ve Genel Sekreter Yardımcılığı yaptı. SHP-CHP birleşmesinden sonraki dönemde CHP Parti Meclisi üyeliği görevinde bulundu.

Ekim 1991 seçimlerinde İstanbul 3’üncü bölgeden Milletvekili seçildi. Üç yıla yakın bir süre TBMM’de SHP grup başkanvekilliği yaptı. İki yıl Avrupa Konseyi Parlamenterler Meclis üyeliği ve daha sonra AGİK Parlamenterler Meclisi üyeliği görevinde bulundu. 2002 yılında İsmail Cem’in daveti üzerine YTP’ye katıldı. Bir süre sonra YTP’den ayrıldı.

Milletvekilliğinden önce resmi ve özel çeşitli kuruluşlarda mühendis ve yönetici olarak çalışmış; 1988 yılında arkadaşlarıyla birlikte aylık “Sosyal Demokrat” dergiyi çıkardı ve Sosyal Demokrasi Yayınları’nı kurdu. Sosyal Demokrat Dergi’de, çeşitli gazete ve dergilerde toplumun, sosyal demokrasinin ve siyasetin sorunları ve çözüm önerileri üzerine yazılar kaleme alan Ercan Karakaş’ın bu konularda yayınlanmış kitapları bulunuyor. Ayrıca, çeşitli yazar ve bilim adamlarının ortaklaşa olarak kaleme aldıkları kitaplara yazılarıyla katkıda bulundu.

1989 yılında kurulan TÜSES’in (Türkiye Sosyal Ekonomik Siyasal Araştırmalar Vakfı) kurucuları arasında yer aldı. 1994 yılının sonunda bir grup sosyal demokrat aydınla birlikte “Sosyal Demokrasi Vakfı”nı (SODEV) kurdu. Vakıfta Yönetim Kurulu Başkanlığı’na seçildi. Bu görevini 10 yıl sürdürdü. Solda bütünleşmeye yaptığı katkılardan dolayı İsmail Cem ile birlikte Nokta dergisi tarafından 1995 yılında “Yılın Siyasetçisi” seçildi.

49. ve 50. Koalisyon Hükümetleri’nin (DYP-SHP / CHP) protokol ve program hazırlıklarına katıldı. 50. Hükümet’te Kültür Bakanlığı yaptı. 24 Aralık 1995 seçimlerinde İstanbul 3.Bölge’den 2. kez Milletvekili seçildi. 19. ve 20. Dönemde TBMM-Dışişleri Komisyonu Üyeliği yaptı. Halen SODEV Onursal Başkanlığı görevini yürütmektedir.

BAŞLICA ESERLERİ:

Demokratik Cesaret (2008), Kürt Sorunu-Sosyal Demokratik Yaklaşımlar – CHP ve SHP’nin Kürt Sorunu Raporları (2009), Gerçek Dünya Sanal Politika (2013), Kürt Sorunu – Sosyal Demokratik Yaklaşımlar, Sosyal Demokrasi Notları – Toplumları Başkaldırıya Zorlayan Eşitsizlikler Konusunda… (ortak kitap, 2013).

KAYNAK: Özgeçmiş (ercankarakas.org – idefix.com, 10.8.2015).

You cannot copy content of this page